Σχολιάστε

Εμβόλιο κατά του ιού HPV

 

Το έτος 2006 άρχισε παγκοσμίως ο εμβολιασμός κατά του HPV(Καρκίνους του τραχήλου της μήτρας)

Με το εμβόλιο κατά του HPV εγκανιάζεται μια νέα εποχή πρόληψης του καρκίνου και των προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου. Επιπλέον, το τετραδύναμο εμβόλιο, προφυλάσσει και από κονδυλώματα.

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα διεθνώς, δύο είδη HPV εμβολίων:

  1. «Gardasil», τετραδύναμο εμβόλιο που προφυλάσσει από τους ογκογόνους τύπους 16 και 18 και από τους μη ογκογόνους τύπους 6 και 11, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων.
  2. «Cervarix», διδύναμο εμβόλιο, εναντίον των τύπων 16 και 18.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μελετήθηκε σε κλινικές μελέτες που διήρκησαν για πάνω από 5 χρόνια και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Παγκοσμίως, έχουν εμβολιασθεί εκατομμύρια άτομα χωρίς σοβαρές, ανεπιθύμητες ενέργειες. Το εμβόλιο έχει εγκριθεί από όλες τις παγκόσμιες Αρχές, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMEA) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το εμβόλιο έχει ήδη ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολλών χωρών και στην Ελλάδα αποφασίστηκε η ένταξη του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Τρόπος εμβολιασμού

Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις (0, 2 και 6 μήνες)
1η δόση, 2η δόση: 2 μήνες μετά 3η δόση: 6 μήνες μετά την πρώτη δόση. Και οι 3 δόσεις πρέπει να δίδονται σε διάστημα ενός έτους. Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο βραχίονα ή στην προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού. Η διάρκεια προστασίας είναι τουλάχιστον 5 έτη και αναμένονται νέα στοιχεία για την αναγκαιότητα επαναληπτικής δόσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s