Σχολιάστε

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι η εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων (όργανα του εσωτερικού της κοιλιάς) που γίνεται με μια λεπτή κάμερα που τοποθετείται μέσα σε μια τομή 1 εκ. διαμέσου του ομφαλού. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως απαιτούνται συνολικά 2 έως 4 τομές 0,5 – 1 εκ. στο δέρμα της κοιλιάς ανάλογα με τον τύπο της (διαγνωστική ή επεμβατική). Οι τομές του δέρματος συρράπτονται ενδοδερμικά (πλαστική συρραφή) και τα μικρά σημάδια εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η λαπαροσκόπηση δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ενδοκοιλιακών οργάνων που περιλαμβάνουν τόσο τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας όσο και τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (έντερο, ήπαρ, χοληδόχο κύστη κτλ.).
Τα τελευταία 30 χρόνια η λαπαροσκόπηση έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της χειρουργικής δεξιότητας και επιτρέπει την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση μεγάλου αριθμού επεμβάσεων σε πολλές χειρουργικές ειδικότητες (Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Ουρολογία κτλ.).
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων είναι πολλαπλά όπως το σημαντικά ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο (από λίγες ώρες έως 1 μέρα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων). και η ταχεία επιστροφή στην εργασία. Το βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης όμως παραμένει η χειρουργική ακρίβεια με την οποία γίνονται οι επεμβάσεις και ο σχεδόν ατραυματικός χειρισμός των ιστών που μεγιστοποιεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων και ελαχιστοποιεί τη δημιουργία συμφύσεων.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω απαιτεί η διενέργεια λαπαροσκοπήσεων από έμπειρη χειρουργική ομάδα για τη χρήση σύγχρονής τεχνολογίας. Επιπλέον απαιτείται η διενέργεια πολλαπλών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ομάδας καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση με παρακολούθηση νέων τεχνικών. Στη Γυναικολογία η λαπαροσκόπηση αποτελεί πλέον τον χρυσό κανόνα τόσο στη διάγνωση όσο και στην θεραπεία πολλών συχνών παθήσεων όπως ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, υπογονιμότητα, συμφύσεις, παθήσεις σαλπίγγων (π.χ. υδροσάλπιγγες), ινομυώματα, χρόνιο πόνο πυέλου, εξωμήτριο κύηση κτλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s