Σχολιάστε

Τεστ Παπανικολάου

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού. Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση ρουτίνας με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου που ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο και επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία, η οποία είναι συνήθως απλή και ανώδυνη (π.χ. κωνοειδής εκτομή). Το Παπ τεστ  επινοήθηκε από τον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, εφαρμόζεται παγκοσμίως για περισσότερα από 50 χρόνια, έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πρακτικά δεν έχει αλλάξει έκτοτε.

Επισημαίνεται όμως ότι το Παπ τεστ παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα όπως σχετικά υψηλό ποσοστό (15-70%) ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (δηλαδή φυσιολογικό αποτέλεσμα ενώ υπάρχει τραχηλική βλάβη) και σημαντικό ποσοστό (5-15%) ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (δηλαδή παθολογικό αποτέλεσμα σε γυναίκες με φυσιολογικό τράχηλο). Επιπλέον, τονίζεται ότι το Παπ τεστ έχει χαμηλή προγνωστική αξία καθώς «φωτογραφίζει» απλά την κατάσταση του τραχήλου τη στιγμή της λήψης.

Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος στο Παπ τεστ συνιστάται επανέλεγχος, γυναικολογική εξέταση, κολποσκόπηση (εξέταση του τραχήλου με μεγέθυνση), ενδεχόμενα επανάληψη του Παπ τεστ, βιοψία ή κωνοειδής εκτομή τραχήλου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s